Αυξανόμενη τάση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η διαδικασία της «ανταλλαγής κατοικιών» που προσφέρει δωρεάν διαμονή σε διάφορα σημεία του κόσμου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «HomeExchange.com».

Παρά την χαμηλή προσφορά που υπάρχει στην Ελλάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη ζήτηση και προσφορά που παρουσιάζεται από ιδιοκτήτες κατοικιών στο εξωτερικό, αναμένεται τα επόμενα χρόνια αύξηση στη λύση της ανταλλαγής κατοικιών για διακοπές, καθώς το κόστος των διακοπών περιορίζεται δραστικά.

Στη πραγματική του βάση –και για να αντιληφθούμε πόσο περιζήτητος προορισμός είναι η Κρήτη από τους εν δυνάμει επισκέπτες του εξωτερικού- η ζήτηση για την Ελλάδα αλλά ειδικά για το νησί μας είναι τεράστια, καθώς όπως μας εξηγεί η κ. Ιωάννα Παπαοικονόμου, ο προορισμός ”Κρήτη” στη μηχανή αναζήτησης είναι μέσα στους 5 κορυφαίους στη παγκόσμια μέτρηση! «Ειδικά οι Κρητικοί είναι ιδιαίτερα τυχεροί, όπως βέβαια και όλοι οι Έλληνες αφού υπάρχει τεράστια προσφορά», υπογραμμίζει η επικεφαλής του επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του HomeExchange.com.

Την ίδια ώρα βέβαια που η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη από την πλευρά του εξωτερικού, εσωτερικά, δηλαδή από τους πολίτες της Κρήτης, που έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους για παραχώρηση-ανταλλαγή της κατοικίας τους δεν ξεπερνούν τους 17!

Βέβαια από την άλλη πλευρά, αυτό το γεγονός αποτυπώνει και τη δυνατότητα που δίνεται στους Κρητικούς να βρουν πλήθος επιλογών για να ταξιδέψουν και να διαμείνουν δωρεάν (μέσω της ανταλλαγής) σε δεκάδες μέρη του κόσμου.

«Οι ανταλλαγές σπιτιών αφορούν την κοινωνική οικονομία και τον πιο ωραίο τρόπο να την εφαρμόσει κανείς ταξιδεύοντας παντού σε όλο τον κόσμο χωρίς να πληρώνει ένα ευρώ για την μακροχρόνια ή βραχυπρόθεσμη διαμονή του. Ανταλλάσει κάποιος το εξοχικό του για να πάει διακοπές εντός ή εκτός Ελλάδας ή αν κάποιος σπουδάζει ή ψάχνει δουλειά στο εξωτερικό μπορεί να βρει σπίτι δωρεάν σε πόλεις όλου του κόσμου. Το HomeExchange.com  είναι η  μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα στον κόσμο για ανταλλαγές σπιτιών-εξοχικών και εδώ και τρία χρόνια έχει και στην Ελλάδα παράρτημα. Μέσα από αυτή την κοινότητα πραγματοποιούνται  πάνω από 500.000 ανταλλαγές ετησίως», μας λέει η κ. Παπαοικόνομου, σημειώνοντας: «Σιγά-σιγά και οι Έλληνες μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και εξοικειώνονται με την ιδέα της ανταλλαγής».

Πως όμως λειτουργεί η διαδικασία; Η ίδια μας εξηγεί: «Αρχικά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “HomeExchange.com” πραγματοποιείται η σχετική εγγραφή, ο/οι ενδιαφερόμενος/οι καταχωρούν την τοποθεσία τους, φωτογραφίες από την κατοικία που διαθέτουν για την ανταλλαγή και αρχίζουν να επικοινωνούν με αντίστοιχους πολίτες από άλλες χώρες που επιθυμούν να διαμείνουν στη συγκεκριμένη πόλη που διατίθεται η κατοικία. Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να βρεθούν ίδιες ημερομηνίες ανταλλαγής (οι περισσότεροι Έλληνες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα επιλέγουν τη μη ταυτόχρονη ανταλλαγή) καθώς είναι ελεύθερη η διαπραγμάτευση-συνεννόηση των ημερομηνιών. Μπορεί να γίνει ακόμα και παραχώρηση ΙΧ αυτοκινήτου. Με τους ανθρώπους που επικοινωνούν αναπτύσσεται μία “φιλική σχέση” και μέσω της συγκεκριμένης επικοινωνίας αντιλαμβάνονται οι ενδιαφερόμενοι αν μπορούν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη ανταλλαγή».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για παράδειγμα στη Γαλλία -που υπάρχουν και οι περισσότερες καταχωρήσεις- η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την εσωτερική μετακίνηση, μια παροχή-δυνατότητα που δίνεται και για τους Έλληνες.

Αναφορικά με κάποια στατιστικά στοιχεία, οι οικογένειες είναι αυτές που προτιμούν τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς το κόστος είναι ιδιαίτερα μειωμένο: «Τα νεότερα παιδιά βρίσκουν τρόπους να ταξιδεύουν σχετικά φτηνά. Ενώ μια οικογένεια δύσκολα αντέχει οικονομικά να πληρώσει ένα ξενοδοχείο. Ενώ μέσω της ανταλλαγής δεν ξοδεύει χρήματα για τη διαμονή ενώ συνήθως δεν χρειάζεται να δαπανήσει χρήματα για το φαγητό καθώς μπορεί να μαγειρεύει μέσα στο σπίτι, περιορίζοντας τα έξοδα παράλληλα με την άνεση μιας κατοικίας. Στο εξωτερικό, μια πλειοψηφία που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι συνταξιούχοι που πραγματοποιούν διακοπές μακράς διάρκειας», καταλήγει η κ. Παπαοικονόμου.  

Μερικά χρηστικά στοιχεία:

Τι είναι

Το Home Exchange.com είναι η μεγαλύτερη κοινότητα ανταλλαγής σπιτιών στον κόσμο. Τα 50.000 μέλη του πραγματοποιούν πάνω από 500.000 ανταλλαγές κάθε χρόνο. Οι καταχωρήσεις σπιτιών είναι διασπαρμένες σε 145 χώρες, κυρίως στους πιο δημοφιλείς προορισμούς όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, αλλά ακόμα και σε μακρινούς ή εξωτικούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, το Εκουαδόρ και ο Μαυρίκιος. 200 νέα μέλη εγγράφονται ανά εβδομάδα με σκοπό να ταξιδεύουν με τον πιο οικονομικό αλλά και δημιουργικό τρόπο.

«Μείνε στο σπίτι μου ενώ εγώ θα μένω στο δικό σου».

Το Home Exchange βασίζεται σε μία απλή ιδέα: «Μείνε στο σπίτι μου ενώ εγώ θα μένω στο δικό σου». Αυτή η ανταλλαγή πρακτικά σημαίνει πως εκτός από το κόστος της μεταφοράς, οι διακοπές και τα ταξίδια οπουδήποτε στον κόσμο κοστίζουν το ίδιο με το να μένεις σπίτι σου: χωρίς λογαριασμούς ξενοδοχείων, με το πλεονέκτημα της δωρεάν διαμονής και της δυνατότητας να ανταλλάξεις τα πάντα, από αυτοκίνητα μέχρι σκάφη και ποδήλατα. Όλα αυτά έναντι μιας συνδρομής που αποσβένεται από την πρώτη κιόλας ανταλλαγή κι από την πρώτη κιόλας μέρα διαμονής.

Ποιοι το χρησιμοποιούν

Από νεαρά ζευγάρια μέχρι οικογένειες με παιδιά και από φοιτητές μέχρι συνταξιούχοι, τα μέλη του Home Exchange είναι συνήθως άνθρωποι ανήσυχοι και ανοιχτοί, με όρεξη να γνωρίσουν την κάθε χώρα και τους κατοίκους της με το βλέμμα του ντόπιου. Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι δεν θέλουν να πηγαίνουν διακοπές σαν τουρίστες. Θέλουν να ζουν την αλήθεια του τόπου στον οποίο ταξιδεύουν σα να ήταν ντόπιοι.

Ελλάδα, ο πιο επιθυμητός προορισμός

Η ζήτηση για την Ελλάδα είναι τεράστια αν τη συγκρίνουμε με την προσφορά σπιτιών στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν 40 φορές περισσότεροι άνθρωποι από την κοινότητα του Home Exchange που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα σε σχέση με τα μέλη που έχουν σπίτια στην Ελλάδα. Σκοπός του Home Exchange είναι οι ελληνικές καταχωρήσεις να πολλαπλασιαστούν στα επόμενα χρόνια διότι η φιλοσοφία του ταιριάζει με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του Έλληνα, τουλάχιστον του Έλληνα που φημίζεται για τη φιλοξενία του.

Γιατί ταιριάζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες

Καθώς η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιών στον κόσμο, το Home Exchange απευθύνεται σε όλους αυτούς που διαθέτουν εξοχικό σπίτι και μέχρι σήμερα δεν το χρησιμοποιούσαν παρά για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στον χρόνο. Οι Έλληνες-μέλη του Home Exchange θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν με ωφέλιμο αλλά και ασφαλή τρόπο την κατοικία τους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο συνιστούν αυτόν τον τρόπο ταξιδιού αφού έτσι τα σπίτια δεν μένουν άδεια και γίνονται πιο δύσκολα στόχος κλοπής.

Οι ανταλλαγές δεν χρειάζεται να είναι παράλληλες. Έτσι τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πολλαπλώς την συνδρομή τους καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου: Το καλοκαίρι, καθώς οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, θα μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά ανταλλάσσοντας σπίτια με άλλα μέλη από την ελληνική κοινότητα. Και τον υπόλοιπο χρόνο, θα μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στον κόσμο θέλουν, από την ίδια την Ελλάδα ως τη Νέα Υόρκη ή σε μία από τις 145 χώρες όπου το Home Exchange διαθέτει μέλη.

Το HomeExchange και η κρίση

Τα μέλη έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τη δευτερεύουσα (εξοχική τους) κατοικία, ή ακόμα να τη νοικιάσουν αν προτιμούν (αφού η δυνατότητα της ενοικίασης είναι δυνατή μέσω του homeexchange.com/el) σε περίοδο κατά την οποία πιθανότατα δεν θα τη χρειάζονται.

Σε εποχές κρίσης, αξίζει κάτι ακόμα να σημειωθεί: Σε όσες χώρες η ιδέα του Home Exchange έπιασε, λειτούργησε ενισχυτικά για την τοπική οικονομία και ιδιαιτέρως για τον τουρισμό – κάτι που μάλλον η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Όχι μόνο διακοπές. HomeExchange για σπουδές ή δουλειά

Διεθνώς το Home Exchange χρησιμοποιείται κυρίως για διακοπές και ταξίδια αναψυχής. Αλλά στην Ελλάδα μπορεί να δώσει λύση στους φοιτητές αλλά και σε όσους πλέον, εν μέσω της κρίσης, αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο, κάθε Σεπτέμβρη, χιλιάδες Έλληνες φοιτητές, αλλά πλέον και εργαζόμενοι ή υποψήφιοι εργαζόμενοι ψάχνουν στέγη με πολύ υψηλό κόστος σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή στο εξωτερικό. Μπορούν να χρησιμοποιούν το Home Exchange για να ανταλλάξουν το σπίτι ή το εξοχικό τους με δωρεάν στέγη στην πόλη της Ελλάδας ή στη χώρα όπου πάνε να σπουδάσουν ή να δουλέψουν.

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook